Ο θηλασμός έχει καλύτερες πιθανότητες να εδραιωθεί σε γυναίκες που γεννούν φυσιολογικά… υπότιτλος

Γιατί άραγε;…

Αφορμή γι’ αυτό μας το άρθρο ήταν τα σχόλια που ακολούθησαν μια ανάρτησή μας στο facebook. Όπως πάντα, τα σχόλια και οι ερωτήσεις σας είναι μια ιδανική ευκαιρία για συζήτηση και περαιτέρω ανάλυση των διαφόρων θεμάτων που σας απασχολούν.  

Την παραπάνω πρόταση συμπεριλάβαμε στα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού υπέρ της καισαρικής τομής, με σκοπό να υπογραμμίσουμε τη θετικά του πρώτου έναντι της δεύτερης. Σε καμία περίπτωση η πρόταση αυτή δεν είχε ως στόχο να υπονοήσει,  πόσο μάλλον να δηλώσει, ότι μια γυναίκα που έχει γεννήσει με καισαρική δεν μπορεί να θηλάσει το νεογέννητό της. Τουναντίον, είναι πάρα πολλές οι μητέρες που παρά την ταλαιπωρία ενός χειρουργείου, χάρη στην περίσσεια αγάπη και αφοσίωση προς το παιδί τους θήλασαν με μεγάλη επιτυχία και για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η καισαρική όμως, δεν παύει να είναι ένα χειρουργείο, και συνεπώς έχει τα μειονεκτήματά της. Ο θηλασμός μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ ευκολότερος από το θηλασμό που ακολουθεί μια καισαρική τομή. Κι αυτό γιατί…

#1 Μετά την καισαρική, ο πόνος της λεχώνας είναι έντονος
Είναι εύκολο να καταλάβουμε όλοι, πως δεν είναι εύκολο να θηλάσει μια λεχώνα έχοντας ταυτόχρονα και μετεγχειρητικούς πόνους. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα δυσκολίας στο θηλασμό μετά από καισαρική τομή. Παρά το ότι η γυναίκα παίρνει παυσίπονα η Κ.Τ είναι ένα χειρουργείο που συνοδεύεται από έντονους πόνους οι οποίοι ταλαιπωρούν τη λεχώνα. Μετά το φυσιολογικό τοκετό, η λεχώνα δεν έχει τέτοιους πόνους και επομένως είναι πολύ πιο εύκολο να αφοσιωθεί στο θηλασμό.

#2 Συνήθως, μετά την καισαρική δεν υπάρχει η έγκαιρη δέρμα με δέρμα επαφή μητέρας παιδιού
Είναι ευρέως γνωστές και αποδεκτές, οι ευεργετικές ιδιότητες της πρώτης δέρμα με δέρμα επαφής μητέρας-παιδιού τόσο για τη δημιουργία συναισθηματικού δεσμού όσο και για την επιτυχία του μητρικού θηλασμού.  Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα μετά από μια καισαρική τομή με αποτέλεσμα να μπαίνει άλλο ένα εμπόδιο στην καλή έναρξη του θηλασμού. Γι’ αυτό εμείς ως μαιευτική ομάδα, παρόλο που έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά  Καισαρικής τομής, φροντίζουμε οι γυναίκες που γεννούν μαζί μας να παίρνουν πάντοτε το μωρό τους στην αγκαλιά τους μετά τον τοκετό. Είτε γέννησαν φυσιολογικά, είτε με καισαρική τομή.

#3 Συνήθως μετά την καισαρική το νεογέννητο δεν θηλάζει αμέσως.
Τα περισσότερα νεογέννητα είναι σε εγρήγορση για 2 ώρες μετά τον τοκετό, και αφού περάσουν αυτές οι 2 ώρες κοιμούνται για αρκετό χρονικό διάστημα. Γι αυτό είναι σημαντικό τα νεογέννητα να θηλάζουν αμέσως μετά τον τοκετό.

#4 Στην περίπτωση της προγραμματισμένης Κ.Τ πολλές φορές καθυστερεί η έναρξη της γαλακτοπαραγωγής με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες για συμπλήρωμα γάλακτος.
Η χορήγηση formula σίγουρα μπορεί να συνδυαστεί με το μητρικό θηλασμό και να δημιουργηθεί ένα μοντέλο μικτής διατροφής, όμως όταν στόχος και επιθυμία της μητέρας είναι ο αποκλειστικός θηλασμός, το συμπλήρωμα γάλακτος κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα.

#5 Τα συναισθήματα μετά την καισαρική επηρεάζουν το θηλασμό.

Μια ανεπιθύμητη ή μη αναμενόμενη καισαρική τομή μπορεί να προκαλέσει θλίψη και ίσως αίσθημα αποτυχίας. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη μητέρα και την επιμονή της στο θηλασμό. Μιλώντας όμως γι’ αυτά και ζητώντας βοήθεια από τους επαγγελματίες υγείας, σίγουρα μπορούν να ξεπεραστούν.  Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί η δυσκολία και η θλίψη, γιατί ενισχύει τη δημιουργία συναισθηματικού δεσμού.