Φυσικός Τοκετός – Ορισμός

Είναι ο τοκετός που απλά συμβαίνει. Όπως στην παραπάνω φωτογραφία, όπου το νεογέννητο δεν πρόλαβε να φτάσει στο μαιευτήριο, αναγκάζοντας τους γονείς του να βρουν από τον αυτοκινητόδρομο προκειμένου να γεννηθεί. Φυσικός Τοκετός είναι η διαδικασία με τις λιγότερες (ή χωρίς καθόλου) ιατρικές επεμβάσεις.  Ο τοκετός που  κόβει την ανάσα με την αγριότητα και τη δύναμή του, αυξάνοντας τα όρια του πόνου και της ευχαρίστησης, και οδηγώντας τη γυναίκα να γεννήσει απίστευτα ήρεμα, συνειδητά και με ασφάλεια, καθώς βιώνει στην πράξη ότι το σώμα της είναι σοφά σχεδιασμένο, κι  εμπνευσμένα.

Φυσικός Τοκετός – Το σύνδρομο φόβου – έντασης – πόνου

Το 1912, ένας νεαρός Άγγλος γυναικολόγος σε μια παραγκούπολη του Λονδίνου παρακολούθησε μια γυναίκα να γεννάει ήρεμα το παιδί της, χωρίς φασαρίες και θόρυβο, υπό το φως ενός κεριού… Αυτή του η ανορθόδοξη εμπειρία, όπως γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του, Childbirth without fear:  «Απέπνεε τέτοια ανθρωπιά και ευγένεια που με έκανε να αλλάξω τον τρόπο που αντιμετώπιζα μέχρι τότε τον τοκετό. Έξω έβρεχε καταρρακτωδώς, κι όταν έφτασα φέρνοντας μαζί μου το σαπούνι του και την πετσέτα μου, βρήκα σε ένα φτωχικό δωμάτιο μια ετοιμόγεννη και τη γειτόνισσά της με μια λεκάνη ζεστό νερό. Η γυναίκα αρνήθηκε να της κάνω αναισθησία, γέννησε κανονικά το παιδί της κι όταν μετά τη ρώτησα γιατί δεν ήθελε χλωροφόρμιο, μου απάντησε: «Μα δεν πόνεσε. Δεν πονάει η γέννα, έτσι δεν είναι, γιατρέ;»

Ο Grantly Dick-Read, ο  νεαρός γυναικολόγος,  και μετέπειτα, πρωτοπόρος και υπέρμαχος του φυσικού τοκετού, συνειδητοποίησε τότε ότι όταν γεννάς το 95% του πόνου οφείλεται στο φόβο και την ένταση. Είχε βρει το ««σύνδρομο φόβου-έντασης-πόνου στον τοκετό».

Φυσικός Τοκετός – Τεχνικές χαλάρωσης

φυσικός τοκετός

Πίεση. Νερό. Ζέστη. Σκοτάδι… Τόσο θαυμαστά και αποτελεσματικά συστατικά για έναν Θετικό Τοκετό!!!

Το ζεστό νερό αποδεικνύεται συχνά αυτό που ακριβώς χρειαζόταν η επίτοκος για να εξισορροπήσει των πόνο των συσπάσεων… υπάρχουν όμως και πολλές άλλες τεχνικές που «τεντώνουν» τα όρια του πόνου εκλύοντας περισσότερη οξυτοκίνη, δυναμώνοντας την επίτοκο και πολύ συχνά κάνοντας τη γέννα απολαυστική…

Εναλλαγές στάσεων

Η κίνηση και η ελευθερία της γυναίκας να γεννήσει όπως ακριβώς το ζητάει το σώμα της κι όχι καθηλωμένη ανάσκελα πάνω στο κρεβάτι του χειρουργείου διώχνουν το άγχος και την ανησυχία και δίνουν δύναμη στη νέα μητέρα και εμπιστοσύνη στον εαυτό της.

Ζεστά ή κρύα επιθέματα

Μια ζεστή κομπρέσα ανακουφίζει και χαλαρώνει τους μυς, ενώ μια παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα ανακουφίζει πόνους στη μέση της μέλλουσας μητέρας και αιμορροΐδες.

Τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής

Τα χέρια της μαίας ή του συνοδού (είτε πρόκειται για μασάζ είτε για άγγιγμα) σε συνδυασμό με τις τεχνικές βαθιάς αναπνοής μειώνουν την ένταση της μέλλουσας μητέρας, όπως και τη διάρκεια του τοκετού.

Συσκευή διαδερμικής ηλεκτρικής διέγερσης νεύρων TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation). Μέσω 4 απλών ηλεκτροδίων που συνδέονται με διαδερμικά  pads στην κατώτερη θωρακική και  οσφυϊκή περιοχή και μεταδίδουν ήπιες ηλεκτρικές ώσεις στο σώμα της μέλλουσας μητέρας, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης που προκαλούν ένταση στο σώμα και κατ’ επέκταση αίσθημα πόνου στον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, και διεγείροντας την παραγωγή ενδορφινών, τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. Το TENS είναι αποτελεσματικό στους πόνους στη μέση στα αρχικά στάδια του τοκετού, και όχι κατά την ενεργό φάση του τοκετού, όταν οι συσπάσεις γίνονται εντονότερες και συχνότερες.

Φυσικός Τοκετός – Μαθήματα Τοκετού για Νέους Γονείς

Μιλάμε λοιπόν για τον Φυσικό Τοκετό ως θετική εμπειρία ζωής όπου η γυναίκα και ο συνοδός τους νιώθουν κι είναι ενεργοί και συνειδητοί. Κι όχι μόνο στο επίπεδο της λογικής, της γνώσης, της έγκυρης επιστημονικής πληροφορίας και του αυστηρού ιατρικού πρωτόκολλου αλλά, και κυρίως, στο διαισθητικό επίπεδο αυτό του ενστίκτου, της εμπιστοσύνης και της οικειότητας που εμπνέει ρεύματα ασφάλειας και αγάπης και του φαντασιακού που φτιάχνει θετικές εικόνες και ιστορίες μοναδικές για κάθε μέλλουσα μητέρα και κάθε ζευγάρι μελλοντικών γονέων. Γιατί κάθε γέννηση, ακόμα και του ίδιου ζευγαριού, είναι ξεχωριστή και μοναδική, όπως ξεχωριστή και μοναδική είναι και η εμπειρία του τοκετού. Μια εμπειρία που συνήθως περιβάλλεται από ερωτηματικά, ανησυχίες, φόβους και αρκετούς μύθους που μας κάνουν να ξεχνάμε ότι το σώμα ξέρει να γεννάει… Τα μαθήματα γονεϊκότητας (που όποτε και να τα ξεκινήσετε κι από τον έβδομο μήνα και κοντά στο τέλος) αυτό πασχίζουν να μας θυμίσουν: Πώς ο τοκετός είναι στη φύση της γυναίκας, φτάνει μόνο να το συνειδητοποιήσει και να ζήσει σε βάθος και στην πληρότητά του αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, και μόνη εκείνη μπορεί να φέρει στον κόσμο.

Τα υπόλοιπα είναι θεωρίες και μέθοδοι για να προσεγγίσει τον βαθύτερο εαυτό της και να απολαύσει την ιερότερη στιγμή της ζωή της.

1 – Φυσικός Τοκετός – Hypnobirthing

φυσικός τοκετός

Αυτό που τη δεκαετία του 1940, ο Δρ. Grantly Dick-Read αποκάλεσε «σύνδρομο φόβου-πόνου-έντασης στον τοκετό» θεωρώντας ότι το 95% του περιγεννητικού πόνου μια νοητική επινόηση, οδήγησε ουσιαστικά στο hypnobirthing  (από τις λέξεις ύπνος και γέννα).  Όπου η γυναίκα μπαίνει σε κατάσταση πλήρους χαλάρωσης (αυτό-ύπνωσης) ώστε οι μυς της να λειτουργήσουν σύμφωνα με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί το σώμα να γεννάει. Και το κάνει σαν σε όνειρο, με τη μουσική & τις θετικές εικόνες που έχει επιλέξει το ζευγάρι απαλλαγμένο από φόβους, εντάσεις και χωρίς φάρμακα (αφού «όλα είναι στο μυαλό» στο συνειδητό νου) περιμένοντας με προσμονή το μωρό της και ελέγχοντας συνειδητά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη γονεϊκότητα.  Ο ρόλος του πατέρα ή του συντρόφου στο Hypnobirthing είναι να προστατεύουν τον χώρο της μητέρας, ώστε να παραμείνει μέσα στην αίθουσα τοκετού ήρεμη και συγκεντρωμένη για να υποδεχθούν με χαρά, απόλαυση και αγάπη το νεογέννητο παιδί και τη νέα ζωή που τους περιμένει. Για περισσότερες πληροφορίες: www.hypnobirthing.com

2 – Φυσικός Τοκετός – Μέθοδος Bradley

φυσικός τοκετός

Τέλη της δεκαετίας του 1940, ο Δρ. Robert Bradley ανέπτυξε αυτή τη μέθοδο τοκετού που βοηθά τις γυναίκες να γεννούν φυσικά, με ελάχιστα ή καθόλου φάρμακα. Δίνοντας έμφαση στη διατροφή, την άσκηση και το πώς η επίτοκος θα συντονίσει το σώμα και τι θέσεις που θα πάρει για να αμβλύνει τον πόνο και να προετοιμαστεί για τα στάδια του τοκετού, ο  Βradley έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση και των δύο γονέων και την αποτελεσματική συμμετοχή του συζύγου ή του συντρόφου ως εκπαιδευτή, ώστε να συμμετέχει ενεργά στον τοκετό, καθοδηγώντας την αναπνοή της μητέρας και βοηθώντας την να χαλαρώσει. Περισσότερες πληροφορίες: www.bradleybirth.com

3 – Φυσικός Τοκετός – Μαθήματα Lamaze

φυσικός τοκετός

Ο Γάλλος μαιευτήρας Ferdinand Lamaze ανέπτυξε αυτή τη μέθοδο, γνωστή και ως ψυχοπροφυλακτική μέθοδο, ως εναλλακτική λύση σε περιττές ιατρικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο Lamaze έχοντας παρακολουθήσει πρακτικές τοκετού στη Σοβιετική Ένωση, όπου εξειδικευμένες νοσοκόμες εφαρμόζουν τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής για τον έλεγχο του πόνου, σε εγκύους και επιτόκους, διαμορφώνει τη δική του αντίστοιχη προσέγγιση για να μειώσει την αντίληψη του πόνου κατά τη διάρκεια των συσπάσεων, διδάσκοντας στην ίδια την επίτοκο και τον σύντροφό της ελεγχόμενη βαθιά αναπνοή, μασάζ, συγκέντρωση και πώς να διατηρήσουν τον έλεγχο κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.lamaze.org

4 – Φυσικός Τοκετός – Τεχνική Alexander

φυσικός τοκετός

Πώς να προετοιμαστείτε για τον τοκετό με την Τεχνική Alexander: Μαθαίνοντας πώς να αντιμετωπίζει το δικό του φωνητικό πρόβλημα, ο Αυστραλός ηθοποιός Frederick Matthias Alexander (1869-1955) ανέπτυξε μια τεχνική για να κινείται με αυτοπεποίθηση, αποτελεσματικότητα και ευκολία. Οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου, μπορεί να μάθει να απελευθερώνει την ένταση των μυών για να αυξήσει την αναπνευστική του ικανότητα και να αποκαταστήσει την ισορροπία και τη σωστή στάση του σώματος. Καθώς το σώμα της εγκύου αρχίζει να αντιμετωπίζει πόνο στη μέση, προβλήματα ισορροπίας, πεπτικά προβλήματα και δύσπνοια, μερικές απλές τροποποιήσεις στην κίνησή της μπορούν να ανακουφίσουν  αυτά τα συμπτώματα. Ώστε όταν φτάσει η ώρα του τοκετού, να μπορεί να αναπνέει καλύτερα, να ηρεμήσει, να εστιάσει στη γέννα, να βοηθήσει στο άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας κατά τη διαστολή και να προετοιμαστεί για να πιέσει αποτελεσματικά καθώς έρχεται το μωρό. Για περισσότερες πληροφορίες: www.alexandertechnique.com

5 – Φυσικός Τοκετός στο νερό

φυσικός τοκετός

Η προσέγγιση του τοκετού πρέπει να είναι ολιστική. Όλα έχουν τη σημασία τους: οι ορμόνες, το συναίσθημα, η σωματική κατάσταση και η ανατομία.  Πριν από 3 δεκαετίες ακριβώς, το 1994, το κίνημα «Αλλαγή Γέννησης» υποστήριξε ότι: Ο τοκετός στο νερό είναι η προτιμώμενη μέθοδος για τις γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πού και πώς θα γεννήσουν τα μωρά τους.

Γιατί στο νερό;

Γιατί η μητέρα κινείται με απόλυτη ελευθερία, νιώθει λιγότερο πόνο και επιπλέει, καθώς η άνωση της επιτρέπει να αισθάνεται 75% λιγότερο το σωματικό της βάρος. Επιπλέον, το νερό δημιουργεί συναισθηματική ευεξία στη μητέρα, και δίνει και στους δύο γονείς μια αίσθηση ιδιωτικότητας επιτρέποντας στον σύζυγο ή τον σύντροφο να συμμετάσχει κι ο ίδιος εάν η πισίνα/μπανιέρα είναι αρκετά μεγάλη.

Ενώ για το βρέφος η θερμοκρασία του νερού είναι πρακτικά ίδια με αυτήν του αμνιακού υγρού, οπότε δεν υπάρχει το σοκ της αλλαγής θερμοκρασίας. Μες στο νερό, το μωρό συνεχίζει να παίρνει οξυγόνο μέσω του ομφάλιου λώρου, όπως ακριβώς έκανε και τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης. Και επιπλέον, το μωρό έχει ένα αυτόνομο αντανακλαστικό που ονομάζεται «αντανακλαστικό βύθισης», το οποίο το εμποδίζει να καταπιεί οποιαδήποτε ουσία ενώ το κεφάλι του αναδύεται και, επομένως, να πνιγεί. Αυτό το αντανακλαστικό διατηρείται κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

Μόλις το νεογέννητο περάσει από το αμνιακό υγρό στον αέρα, εμφανίζεται μια πολύπλοκη αλυσίδα χημικών, ορμονικών και φυσικών αντιδράσεων που το αναγκάζουν να αρχίσει να αναπνέει. Τα μωρά που γεννιούνται στο νερό ανταποκρίνονται σε αυτή την αλλαγή πιο αργά, αφού εκτίθεται ολόκληρο το σώμα τους στον αέρα ταυτόχρονα, και όχι μόνο το κεφάλι. Και παράλληλα, βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση και προσαρμόζονται καλύτερα από τα βρέφη των οποίων οι μητέρες λαμβάνουν αναλγητικά ή επισκληρίδιο κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Φυσικός Τοκετός – Συμπεράσματα

Είμαστε το μόνο είδος θηλαστικού που αμφιβάλλει για την ικανότητά του να γεννάει. Και ανεξάρτητα από το ποια εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης του πόνου θα διαλέγατε για να απαλλαγείτε από τα «κι αν» (το άγχος δηλαδή του τοκετού), εμείς εδώ στην ομάδα της Εμβρυοϊατρικής – Γενετικής, ο καθηγητής Πέτρος Νικολαΐδης, Περιγενετιστής, ειδικός της Ιατρικής Εμβρύου, και η εξειδικευμένη σε όλες αυτές τις μεθόδους μαία μας Λαμπρινή Παλληκαρά είμαστε δίπλα σας από την πρώτη στιγμή προκειμένου να οικοδομηθεί τέτοια εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ιατρική ομάδα και τους νέους γονείς ώστε:

  • να φτάσετε στην αίθουσα τοκετού χωρίς φόβο
  • να ακολουθήσετε τις καλύτερες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
  • να επανασυνδεθείτε με τη διαίσθησή σας.
  • να νιώσετε ότι έχετε τον έλεγχο του τοκετού σας.
  • Και, το πιο σημαντικό, να τα ζήσετε όλα αυτά με ηρεμία, οικειότητα, αγάπη, εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στο σώμα σας και μια τεράστια απόλαυση και χαρά για να γιορτάσετε τον ερχομό του παιδιού σας με μια μεγάλη αγκαλιά, δέρμα με δέρμα.

Φυσικός Τοκετός, Γιατί;

Επειδή… Μια θετική γέννα όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά την αξίζεις!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Φυσιολογικός Τοκετός σαν στο σπίτι
https://petrosnikolaidis.gr/%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%b5%cf%84%cf%8c%cf%82/
Παν/μιο Δυτ, Αττικής, Τμήμα Μαιευτικής: Hypnobirthing ως εργαλείο διαχείρισης του πόνου
h http://ejournals.uniwa.gr/index.php/eleutho/article/view/4235
The Fetal Medicine Founation 
https://fetalmedicine.org/abstracts/2016/var/pdf/abstracts/01257.pdf
American Pregnancy Association
https://americanpregnancy.org/es/healthy-pregnancy/labor-and-birth/natural-childbirth-techniques/
Grantly Dick-Read, Βirth without Fear: The Principles and Practice of Natural Childbirth, Pinter & Martin, London 2013
https://www.amazon.com/Childbirth-Without-Fear-Principles-Practice/dp/1780660553
Painless Childbirth: The Lamaze Method, Contemporary Books; Revised edición (1 Enero 1984)
https://www.amazon.com/Painless-Childbirth-Lamaze-Method-Fernand/dp/0809254239
Ser mamá. G /  Becoming a Mom, Nazareth Olivera Belart
https://www.amazon.com/embarazo-posparto-ciencia-emoci%C3%B3n-Becoming/dp/841805560X
Φυσικός Τοκετός-βιολογία Britannica
https://www-britannica-com.translate.goog/science/natural-childbirth-biology#ref182925
https://hypnobirthing.gr/syxnes-erwtiseis/
Στο Ευ οικογένεια ο κάθε ένας αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι, κι όλα μαζί φτιάχνουν ένα καινούριο πλαίσιο, αυτό της οικογένειας.