Ο θηλασμός έχει καλύτερες πιθανότητες να εδραιωθεί σε γυναίκες που γεννούν φυσιολογικά

Γιατί άραγε;…

Αφορμή γι’ αυτό μας το άρθρο ήταν τα σχόλια που ακολούθησαν μια ανάρτησή μας στο facebook. Όπως πάντα, τα σχόλια και οι ερωτήσεις σας είναι μια ιδανική ευκαιρία για συζήτηση και περαιτέρω ανάλυση των διαφόρων θεμάτων που σας απασχολούν.  

Την παραπάνω πρόταση συμπεριλάβαμε στα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού υπέρ της καισαρικής τομής, με σκοπό να υπογραμμίσουμε τη θετικά του πρώτου έναντι της δεύτερης. Σε καμία περίπτωση η πρόταση αυτή δεν είχε ως στόχο να υπονοήσει,  πόσο μάλλον να δηλώσει, ότι μια γυναίκα που έχει γεννήσει με καισαρική δεν μπορεί να θηλάσει το νεογέννητό της. Τουναντίον, είναι πάρα πολλές οι μητέρες που παρά την ταλαιπωρία ενός χειρουργείου, χάρη στην περίσσεια αγάπη και αφοσίωση προς το παιδί τους θήλασαν με μεγάλη επιτυχία και για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η καισαρική όμως, δεν παύει να είναι ένα χειρουργείο, και συνεπώς έχει τα μειονεκτήματά της. Ο θηλασμός μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ ευκολότερος από το θηλασμό που ακολουθεί μια καισαρική τομή. Κι αυτό γιατί…

#1 Μετά την καισαρική, ο πόνος της λεχώνας είναι έντονος
Είναι εύκολο να καταλάβουμε όλοι, πως δεν είναι εύκολο να θηλάσει μια λεχώνα έχοντας ταυτόχρονα και μετεγχειρητικούς πόνους. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα δυσκολίας στο θηλασμό μετά από καισαρική τομή. Παρά το ότι η γυναίκα παίρνει παυσίπονα η Κ.Τ είναι ένα χειρουργείο που συνοδεύεται από έντονους πόνους οι οποίοι ταλαιπωρούν τη λεχώνα. Μετά το φυσιολογικό τοκετό, η λεχώνα δεν έχει τέτοιους πόνους και επομένως είναι πολύ πιο εύκολο να αφοσιωθεί στο θηλασμό.

#2 Συνήθως, μετά την καισαρική δεν υπάρχει η έγκαιρη δέρμα με δέρμα επαφή μητέρας παιδιού
Είναι ευρέως γνωστές και αποδεκτές, οι ευεργετικές ιδιότητες της πρώτης δέρμα με δέρμα επαφής μητέρας-παιδιού τόσο για τη δημιουργία συναισθηματικού δεσμού όσο και για την επιτυχία του μητρικού θηλασμού.  Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα μετά από μια καισαρική τομή με αποτέλεσμα να μπαίνει άλλο ένα εμπόδιο στην καλή έναρξη του θηλασμού. Γι’ αυτό εμείς ως μαιευτική ομάδα, παρόλο που έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά  Καισαρικής τομής, φροντίζουμε οι γυναίκες που γεννούν μαζί μας να παίρνουν πάντοτε το μωρό τους στην αγκαλιά τους μετά τον τοκετό. Είτε γέννησαν φυσιολογικά, είτε με καισαρική τομή.

#3 Συνήθως μετά την καισαρική το νεογέννητο δεν θηλάζει αμέσως.
Τα περισσότερα νεογέννητα είναι σε εγρήγορση για 2 ώρες μετά τον τοκετό, και αφού περάσουν αυτές οι 2 ώρες κοιμούνται για αρκετό χρονικό διάστημα. Γι αυτό είναι σημαντικό τα νεογέννητα να θηλάζουν αμέσως μετά τον τοκετό.

#4 Στην περίπτωση της προγραμματισμένης Κ.Τ πολλές φορές καθυστερεί η έναρξη της γαλακτοπαραγωγής με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες για συμπλήρωμα γάλακτος.
Η χορήγηση formula σίγουρα μπορεί να συνδυαστεί με το μητρικό θηλασμό και να δημιουργηθεί ένα μοντέλο μικτής διατροφής, όμως όταν στόχος και επιθυμία της μητέρας είναι ο αποκλειστικός θηλασμός, το συμπλήρωμα γάλακτος κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα.

#5 Τα συναισθήματα μετά την καισαρική επηρεάζουν το θηλασμό.

Μια ανεπιθύμητη ή μη αναμενόμενη καισαρική τομή μπορεί να προκαλέσει θλίψη και ίσως αίσθημα αποτυχίας. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη μητέρα και την επιμονή της στο θηλασμό. Μιλώντας όμως γι’ αυτά και ζητώντας βοήθεια από τους επαγγελματίες υγείας, σίγουρα μπορούν να ξεπεραστούν.  Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί η δυσκολία και η θλίψη, γιατί ενισχύει τη δημιουργία συναισθηματικού δεσμού.

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι…

1. Η προγραμματισμένη καισαρική τομή σχετίζεται με πρόωρη διακοπή του θηλασμού.

2. Οι συνήθεις πρακτικές που ακολουθούνται στα περισσότερα μαιευτήρια μετά από μια καισαρική τομή, εμποδίζουν την πρώτη δέρμα με δέρμα επαφή και την έγκαιρή έναρξη του πρώτου θηλασμού.

3. Η πρώτη δέρμα με δέρμα επαφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του μητρικού θηλασμού.

4. Μητέρες που επιλέγουν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από προηγούμενη καισαρική τομή (VBAC), ή που προσπαθούν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από Κ.Τ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να θηλάσουν σε σχέση με μητέρες που επιλέγουν να γεννήσουν για δεύτερη φορά με ΚΤ.

5. Η επείγουσα αλλά και η επιλεκτική Κ.Τ  σχετίζονται με μειωμένα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό.

6. Υπάρχει αρνητική συσχέτιση μεταξύ καισαρικής τομής και έναρξης του θηλασμού.

7. Εάν γίνει έναρξη και εδραίωση του θηλασμού, ο τρόπος τοκετού δεν επηρεάζει τον αριθμό των γυναικών που θα συνεχίσουν να θηλάζουν στους 6 μήνες.

8. Ο τρόπος τοκετού επηρεάζει τον θηλασμό και ότι μητέρες που γέννησαν με ΚΤ χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη και βοήθεια σε σχέση με μητέρες που γέννησαν φυσιολογικά 

Είναι σίγουρα πιο δύσκολο για μια γυναίκα να θηλάσει μετά από Καισαρική τομή σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό. Δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Ας πάμε να δούμε λοιπόν την άλλη πλευρά του νομίσματος και πιο συγκεκριμένα…

 

Τι μπορεί να κάνει μια μητέρα για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να θηλάσει με επιτυχία μετά από μια ΚΤ

 • Ενημερωθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρακολουθήστε σεμινάρια θηλασμού, και ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας. Αυτή είναι μια διεργασία που βοηθάει όλες τις μαμάδες και τους μπαμπάδες, με όποιο τρόπο κι αν γεννήσουν. Μέσω της γνώσης αποκτάτε περισσότερη δύναμη και αυτοπεποίθηση τόσο για τον τοκετό όσο και για τις πρώτες μέρες με το μωρό τους.
 • Μιλήστε με το γυναικολόγο σας και τη μαιευτική σας ομάδα για την πρώτη ώρα μετά το χειρουργείο. Οργανωθείτε από την αρχή έτσι ώστε να μπορέσετε να πάρετε έγκαιρα στην αγκαλιά της το μωρό της.
 • Βρείτε μια έμπειρη μαία ώστε να σας βοηθήσει τις πρώτες μέρες και να σας συμβουλεύσει σωστά.
 • Ζητήστε να μην χρησιμοποιηθούν φάρμακα που θα καθυστερήσουν την έναρξη του θηλασμού. π.χ επισκληρίδιος αναισθησία αντί για γενική ώστε να μπορεί αμέσως να πάρει στην αγκαλιά της, δέρμα με δέρμα το μωρό της και να θηλάσει.
 • Ζητήστε να μην σας χορηγηθούν οποιοειδή και/ή φάρμακα που απαγορεύονται στο θηλασμό (π.χ mitrotan)
 • Ξεκινήστε το θηλασμό όσο γίνεται νωρίτερα μετά την καισαρική
 • Η στάση θηλασμού παίζει ρόλο… Η πλαϊνή θέση θηλασμού rugbyή αλλιώς η θέση που χρησιμοποιούν οι μητέρες με δίδυμα είναι η καλύτερη αφού δεν θα πιέζεται καθόλου η κοιλιά σας και κατ’ επέκταση τα ράμματα. Έτσι μειώνεται ο πόνος κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
 • Πάρτε τα παυσίπονά σας άφοβα. Από τη στιγμή που δεν προκαλούν σε εσάς και το μωρό σας υπνηλία, θα σας βοηθήσουν να πονάτε λιγότερο κι έτσι να έχετε περισσότερο κουράγιο για τον θηλασμό.
 • Εάν δεν μπορείτε να είστε μαζί με το μωρό σας, χρησιμοποιείστε θήλαστρο ώστε να ενισχύσετε τη γαλακτοπαραγωγή σας. Όμως το ιδανικό είναι να…
 • Έχετε το μωρό σας όσο γίνεται μαζί σας. Επίσης ένας δικός σας άνθρωπος που θα σας βοηθάει να παίρνετε το μωρό αγκαλιά θα είναι σίγουρα μεγάλη βοήθεια.
 • Θηλάστε όσο πιο συχνά μπορείτε, ιδανικά κάθε 2-3 ώρες.

Το χειρουργείο της καισαρικής προσθέτει σίγουρα κάποια επιπλέον εμπόδια στην επίτευξη του θηλασμού. Είναι ίσως πιο εύκολο για μια μητέρα να την καταβάλει ο πόνος, η σωματική και συναισθηματική εξουθένωση, όμως το ότι είναι δύσκολο δεν σημαίνει πως δεν είναι εφικτό. Φυσικά και είναι!!!

Πάρτε το χρόνο σας, ζητήστε βοήθεια, διαχειριστείτε τον πόνο, και επιμείνετε. Ο θηλασμός θα γίνει ευκολότερος με το πέρασμα των ημερών. Κι αυτό ισχύει για όλες τις μαμάδες. Εάν είστε προετοιμασμένη και αποφασισμένη μπορείτε να υπερβείτε τις δυσκολίες και να θηλάσετε με επιτυχία.

Καλό θηλασμό!!


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21083718

https://academic.oup.com/ajcn/article/95/5/1113/4576793

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16839557

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4847344/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12000413/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29082306

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28358578

About

Καθηγητής Πέτρος Νικολαΐδης
Μαιευτήρας, Γυναικολόγος
και Ειδικός Περιγενετιστής

Ιατρείο Αθήνας

Διεύθυνση: Σωρού 3-5, 15125, Μαρούσι

Τηλέφωνο: 2106199000

email: info@petrosnikolaidis.gr

Τα υπόλοιπα ιατρεία μας

Πάτρα: Primarolia Medical Building, Αγίου Ανδρέου 20, Τ.Κ. 26221

Καλαμάτα: Αντωνοπούλου 11, Τ.Κ. 24100

Σπάρτη: Γκορτσολόγου 100, Τ.Κ. 23100

Κόρινθος: Διαγνωστικό Κέντρο Medicenter, Γ. Παπανδρεόυ 42, Τ.Κ. 20100

Αράχωβα: Πλατεία Ξενία, Τ.Κ. 32004