Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος συχνά κάνει τις έφηβες να νιώθουν νευρικά ή άβολα, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται γυναικολόγο. Το γνωρίζουμε και το βιώνουμε καθημερινά ακόμη κι αν πρόκειται για τα παιδιά αγαπημένων ασθενών μας που εμείς οι ίδιοι έχουμε φέρει στον κόσμο. Οι αλλαγές στη ζωή τους είναι ριζικές και το να μας εμπιστευτούν την υγεία τους και τις απορίες τους μας τιμά και μας ευαισθητοποιεί ακόμη περισσότερο, ώστε να τα κάνουμε να αισθανθούν όσο πιο άνετα μπορούν, καταρχάς εξηγώντας τους απλά και κατανοητά τι πρέπει να περιμένουν στον πρώτο τους προληπτικό έλεγχο. 

Πότε ξεκινάει η εφηβική γυναικολογία;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία. Πολλά παιδιά μέχρι τα 19 τους δεν έχουν επισκεφθεί κάποιο γυναικολόγο. Άλλα το κάνουν, όταν αντιμετωπίσουν τυχόν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως ή κάποιο πυελικό πόνο. Είναι απολύτως κατανοητό να αισθάνεστε άγχος πριν από την πρώτη σας γυναικολογική εξέταση, αλλά αν έχουν ξεκινήσει οι σεξουαλικές επαφές είναι σημαντικό να μην καθυστερήσετε να προγραμματίσετε το ραντεβού σας. 

Η λήψη ιστορικού

Με τη λήψη του ιατρικού σας ιστορικού, ο γιατρός θα ρωτήσει για τυχόν τρέχοντα προβλήματα, αν παίρνετε κάποια φάρμακα, για τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί ή όχι. Μια νοσοκόμα θα σας δώσει μια ρόμπα και θα φύγουν από το δωμάτιο για να μπορείτε να αλλάξετε. Η εξέταση αυτή γίνεται για να εκτιμηθούν τυχόν συμπτώματα αλλά και για λόγους συμβουλευτικής. Οι ψυχολογικές παράμετροι της εφηβείας δεν εξαντλούνται στις αλλαγές του σώματος και στην εμφάνιση της εμμηνορρυσίας, μια έφηβη σχηματίζει την ταυτότητά της και συμφιλιώνεται με τη σεξουαλικότητα. 

Η υπερηχογραφική εξέταση

Επιβεβαιώνει τη διάγνωση της πυελικής εξέτασης με την οπτική απεικόνιση της μήτρας,  του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Εδώ ψάχνουμε ινομυώματα, σύσταση και υφή της μήτρας, τυχόν ύπαρξη πολύποδων ή πολυκυστικών ωοθηκών ή κάποια λοίμωξη (ελεύθερο υγρό στον χώρο του Douglas).

Η πυελική εξέταση

Η πυελική εξέταση ανιχνεύει πρώιμα στάδια καρκίνου, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και φλεγμονές οποιασδήποτε αιτίας. Γίνεται με επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων και με την κλασική αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Και ολοκληρώνεται με το τεστ Παπανικολάου, το οποίο βοηθά στην ανίχνευση πρώιμων μορφών καρκίνου στον τράχηλο ή στον κόλπο.

Η εξέταση μαστού

Οι εξετάσεις αυτές βοηθούν στην ανίχνευση πρώιμων σημείων καρκίνου του μαστού. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γυναικολόγος σας θα ψάξει για εξογκώματα ή ανωμαλίες (όζους συμπαγείς ή κυστικούς) στο στήθος σας. Θα σας διδάξει επίσης πώς να κάνετε αυτοεξέταση μια φορά κάθε μήνα.

Σε τι χρησιμεύει η εφηβική γυναικολογία;

Καταρχάς αποκτάτε μια επίγνωση της φυσικής σας κατάστασης όχι μόνο επικαιρική, πώς είναι η υγεία σας δηλαδή τη δεδομένη στιγμή, αλλά και της γονιμότητάς σας, των τυχόν τρωτών σημείων του σώματος, εν ολίγοις, έναν τρόπο να κατανοήσετε πώς λειτουργεί ο οργανισμός μιας γυναίκας. Επιπλέον, εξετάσεις και ιατρικές πράξεις όπως π.χ. η υπερηχογραφική εξέταση, το τεστ Παπανικολάου και ο εμβολιασμός για τον ιό ΗPV είναι ο μόνος τρόπος για την ανίχνευση των πρώιμων σταδίων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στις ασθένειες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η συμβουλευτική, θα μπορούσε ανάλογα με την περίπτωσή σας να ακολουθήσετε π.χ. μια εξατομικευμένη προσέγγιση μεθόδου αντισύλληψης, λαμβάνοντας υπόψιν και τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Από την εφηβική γυναικολογία στον ετήσιο έλεγχο

Ένα ακόμα πράγμα που κάνει η εφηβική γυναικολογία είναι ότι σας καθησυχάζει. Ο γυναικολόγος είναι σαν τους άλλους γιατρούς, λειτουργεί προληπτικά και όσο νωρίτερα εντοπιστεί κάτι, τόσο πιο εύκολα αναστρέφεται. Επιπλέον, εδώ μπορείτε να κάνετε κι όποια ερώτηση θέλετε σχετικά με τις σεξουαλικές σχέσεις και να πάρετε μια έγκυρη και επιστημονικά ηλεγμένη απάντηση σε μια εποχή που καλείστε να πάρετε αποφάσεις, σχεδόν χωρίς να έχετε εμπειρία. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η πρώτη επίσκεψη θα σας κάνει να ενδιαφερθείτε για τον εαυτό σας και να βάλετε τον ετήσιο πλέον γυναικολογικό έλεγχο στο πρόγραμμά σας.