Η λογική της προγεννητικής αυτής εξέτασης είναι να διασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και η υγεία της μητέρας, αλλά και η φυσιολογική εξέλιξη του τοκετού. Η μέθοδος αυτή που θεωρείται εξαιρετικά αξιόπιστη και (σχετικά) ασφαλής πλεονεκτεί της αμνιοπαρακέντησης διότι γίνεται πολύ νωρίτερα απ’ αυτήν, στο πρώτο τρίμηνο δηλαδή της κύησης και επομένως, συνεπάγεται και εγκυρότερη διάγνωση. Από τη λήψη τροφοβλάστης εξάγονται συμπεράσματα για το έμβρυο με μεγάλη αξιοπιστία, αφού η τροφοβλάστη και το έμβρυο προέρχονται από το αρχικά γονιμοποιημένο ωάριο.

Τι είναι και γιατί γίνεται;

Η λήψη (βιοψία) της τροφοβλάστης (ΒΤ) γίνεται με την εξέταση των χοριακών λαχνών (πολύ μικρών τμημάτων του πλακούντα), από όπου βγαίνουν συμπεράσματα για τη χρωμοσωμική κατάσταση του εμβρύου και το DNA του, εφόσον το έμβρυο γενετικά είναι ίδιο με τον πλακούντα. Και γίνεται μόνο όταν υπάρχουν κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως υποψία συνδρόμου Down ή άλλου συνδρόμου ή γενετικής νόσου στο έμβρυο, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή προηγούμενο παιδί με συγγενείς ανωμαλίες, έτσι ώστε να διακοπεί έγκαιρα, αν χρειαστεί η εγκυμοσύνη, ή να επιχειρηθεί ενδομήτρια θεραπευτική παρέμβαση του εμβρύου, εάν αυτό είναι εφικτό. 

Πώς και πότε γίνεται;

Η εξέταση, ενώ θα μπορούσε να γίνει από την 9η βδομάδα της κύησης, όπου το πάχος της τροφοβλάστης είναι συνήθως μεγαλύτερο των 10mm, καλό είναι να γίνεται μετά την 10η εβδομάδα για να αποφεύγονται τυχόν ανωμαλίες των άκρων. Μεταξύ 11ης και 14ης λοιπόν εβδομάδας διακοιλικά ή διακολπικά λαμβάνεται ένα πολύ μικρό κομμάτι τροφοβλαστικού ιστού προκειμένου να γίνει έλεγχος των χρωμοσωμάτων του εμβρύου, ανάλυση του DNA και άλλες εξετάσεις (π.χ. ένζυμα) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το έμβρυο είναι υγιές και αρτιμελές.

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 2 μέρες μετά τη λήψη τροφοβλάστης (ΒΤ) και έτσι παίρνονται νωρίτερα αποφάσεις για μια πιθανή διακοπή της εγκυμοσύνης μέσα στις πρώτες 14 εβδομάδες, ώστε να αποφευχθεί το υπερβολικό άγχος του ζευγαριού αργότερα, να γίνει μια όσο το δυνατόν ορθότερη συναισθηματική διαχείριση των δεδομένων που αφορούν το έμβρυο και να κινδυνεύσει λιγότερο και η μητέρα.