Είστε έγκυος -και νιώθετε συνέχεια κουρασμένη. Πηγαίνετε συνεχώς στο μπάνιο ακόμα κι αν δεν πίνετε νερό. Πολλές γυναίκες νιώθουν εξάντληση ή μια πιεστική ανάγκη να πάνε στο μπάνιο όταν εγκυμονούν. Και παρόλο που αυτή είναι μια κοινή και διαδεδομένη τακτική, τέτοια συμπτώματα θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν σημάδια μιας σοβαρής διαταραχής που πιθανόν να βλάψει εσάς και το μωρό σας.

Μιλάμε για τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης (ΣΔΚ), τον διαβήτη δηλαδή ο οποίος δύναται να αναπτυχθεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως δημιουργείται όταν ο οργανισμός της γυναίκας παύει να παράγει ινσουλίνη ή να προκαλεί αντίσταση σ’ αυτήν. Υπολογίζεται πως το 2-5% των εγκύων γυναικών μπορούν να παρουσιάσουν (συνήθως μετά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης) διαβήτη κύησης. Ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει στο 7-9% αν υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Επιπλέον, υπάρχει και ο ευρύτατα διαδεδομένος μύθος ότι η έγκυος μπορεί να τρώει ό,τι θέλει, ή σε άλλη εκδοχή «πως τρώει για δύο». Δυστυχώς το υπερβολικό και όχι υγιεινό φαγητό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει ιατρικά προβλήματα, βλέπε, Διαβήτης Κύησης.

Σημάδια του Διαβήτη Κύησης

Αρκετές γυναίκες δεν έχουν κανένα απολύτως προειδοποιητικό σημάδι, ενώ σ’ άλλες οι ενδείξεις εύκολα μπερδεύονται με αυτές της εγκυμοσύνης. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα του Διαβήτη Κύησης είναι: 

  • Ναυτία
  • Συχνή ούρηση
  • Συχνές κυστίτιδες, ή κολπικές και δερματικές λοιμώξεις
  • Κόπωση
  • Θαμπή όραση
  • Απίστευτη δίψα
  • Ζάχαρο στα ούρα

Αυξημένος Κίνδυνος Διαβήτη Κύησης

Υπάρχουν κάποιες ομάδες γυναικών που αντιμετωπίζουν ενδεχομένως υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν Διαβήτη Κύησης; Ναι, πρόκειται κυρίως για εγκύους:

• Ηλικίας άνω των 35 ετών
• Παχύσαρκες, με δείκτη μάζας σώματος BMI≥30
• Με ιστορικό διαβήτη σε προηγούμενη κύηση
• Με ιστορικό γέννησης μακροσωμικών νεογνών
• Με ιστορικό προηγούμενου ενδομήτριου θανάτου εμβρύου
• Με διαβητικό συγγενή πρώτου βαθμού
• Στην οποίας τα ούρα ανιχνεύτηκε γλυκόζη
• Έγκυο η οποία παρουσίασε υπερβολική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη της
• Ή έχει πολύδυμη κύηση

Διάγνωση του Διαβήτη Κύησης

Το καλό νέο είναι ότι ο Διαβήτης Κύησης ανιχνεύεται έγκαιρα στα συνήθη τεστ ρουτίνας του προγεννητικού ελέγχου. Με το που θ’ ακούσει ο γιατρός ή η νοσοκόμα, τις λέξεις: κούραση, συχνοουρία και δίψα, θα ζητήσει δείγμα ούρων. Και εάν διαγνωστείτε με Διαβήτη, στον έλεγχο σακχάρου νηστείας (σε περίπτωση δηλαδή που αυτός υπερβαίνει το >92 mg/dl, ακολουθεί στις 24-28 βδομάδες της κύησης η καμπύλη σακχάρου: η μέτρηση δηλαδή του σακχάρου σε νηστεία και νέα μέτρηση, δυο ώρες μετά τη λήψη 75 γρ. γλυκόζης. Προηγουμένως, για 3 ημέρες, η έγκυος έχει καταναλώσει ελεύθερα υδατάνθρακες. Αν η καμπύλη λοιπόν, υπερβεί τα φυσιολογικά όρια τότε μιλάμε για Διαβήτη Κύησης.

Τι πρέπει να κάνω αν διαγνωστώ με Διαβήτη Κύησης

Όπως συμβαίνει και με τις άλλες μορφές διαβήτη, έτσι και τώρα θα πρέπει να συμβουλευτείτε ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα σας συστήσει (αν χρειαστεί) και την κατάλληλη θεραπεία ινσουλίνης προκειμένου να ρυθμιστεί ο Διαβήτης Κύησης. Στο ιατρείο μας, συνεργαζόμαστε πρωτίστως με διατροφολόγο, ώστε να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας. Όλες οι έγκυες με διαβήτη κύησης είναι απαραίτητο να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 175 γραμ. υδατάνθρακες καθημερινά, διότι το έμβρυο χρειάζεται γλυκόζη για να αναπτυχθεί.

Οπότε, οι τρεις αυτές ειδικότητες -ο γυναικολόγος, ο ενδοκρινολόγος και ο διατροφολόγος-, διαμορφώνουν συνδυαστικά όχι μόνο την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, αλλά και το διαιτολόγιο και το πρόγραμμα σωματικής άσκησης, ώστε στο ιατρείο να παρακολουθούμε το βάρος της μητέρας, την πίεση της, την γλυκόζη αίματος & ούρων, τη φρουκτοζαμίνη και τα τριγλυκερίδια της, όπως και την ανάπτυξη του εμβρύου υπερηχογραφικά.

Οι συνέπειες του Διαβήτη Κύησης

Παρ’ όλα που θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για έναν «εποχικό» διαβήτη, Κύησης όπως το λέει και τ’ όνομά του, δεν μιλάμε εδώ για μια απλή αναστάτωση του οργανισμού της μητέρας, ο Διαβήτης Κύησης εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα υγείας αν μείνει αρρύθμιστος:

ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

  • Αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας 
  • Ενδεχόμενη αναγκαστική καισαρική ή προβλήματα στον τοκετό
  • Κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης 
  • Πιθανή μεγαλύτερη αιμορραγία μετά τον τοκετό

ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

  • Το μωρό μπορεί να έχει πολύ αμνιακό υγρό (υδράμνιο)
  • Οπότε έχουμε αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού, πρόωρης ρήξης θυλακίου, αποκόλλησης πλακούντα, ενδομητρίου θανάτου
  • Εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών και μακροσωμίας (συσσώρευση λίπους στο σώμα του)

Και μετά τον τοκετό το έμβρυο κινδυνεύει να εμφανίσει υπογλυκαιμία, υπασβεστιαιμία ή αναπνευστική δυσχέρεια.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να κάνετε τους υπέρηχους και των τριών τριμήνων (Αυχενική Διαφάνεια, Υπερηχογράφημα Β΄ Επιπέδου, Εξέταση Doppler) και για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το τεστ Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου (NIPT).

Ο τοκετός

Αν όλα έχουν πάει καλά και ο Διαβήτης έχει ρυθμιστεί σωστά, ο τοκετός θα γίνει φυσιολογικά μεταξύ 38ης και 40ης εβδομάδας με τον τρόπο που το ζευγάρι έχει επιλέξει, σε συνεννόηση πάντα με τους γιατρούς του.

Και μετά τον τοκετό, τι;

Καταρχήν να πούμε ότι οι γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης (ΣΔΚ) μπορούν να θηλάσουν κανονικά μετά τον τοκετό!

Αν όντως ο Διαβήτης ήταν περιστασιακός μετά από 2-3 μέρες ελεύθερης διατροφής ελέγχουμε το ζάχαρο, και επαναλαμβάνουμε με καμπύλη σακχάρου σε 6 εβδομάδες και ανά 6 μήνες, και μετά, κάθε 1-3 χρόνια για την επόμενη δεκαετία (σε συνδυασμό με την παρακολούθηση του σωματικού βάρους και συστηματική άσκηση) για να βεβαιωθούμε πως επρόκειτο όντως για κάτι περαστικό και δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ στη μητέρα. Το παιδί που γεννήθηκε από μητέρα με (ΣΔΚ) καλό θα ήταν να προσέχει κι αυτό το βάρος του και να γυμνάζεται, γιατί ενδεχομένως να παρουσιάσει παχυσαρκία στην εφηβεία ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.