Τι είναι η λαπαροσκοπική – υστεροσκοπική χειρουργική;

Σκεφτείτε μια αυτοφωτιζόμενη τηλεσκοπική κάμερα που περνάει μέσα από μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα του ασθενούς με ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία που αποτελούν τη συνέχεια ουσιαστικά των χεριών του χειρουργού-γυναικολόγου σας. Αυτή η μικρή κάμερα επιτρέπει στο γιατρό σας την επισκόπηση των εσωτερικών γεννητικών οργάνων ή ενδοσκόπηση (άλλωστε λέγεται και ενδοσκοπική χειρουργική). Ενώ όλη η επέμβαση προβάλλεται σε οθόνες, τις οποίες ο χειρούργος βλέπει και χειρουργεί και, ταυτόχρονα, καταγράφεται ψηφιακά. 

Η πρώτη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή έγινε το 1980 και το ΄85 η πρώτη χολοκυστεκτομή… Έχουν περάσει 4 δεκαετίες από τότε και τα οφέλη και για τους δυο (ασθενή και χειρουργό) είναι πολλά: μικρότερος τραυματισμός των ιστών –  λεπτομερέστερη επέμβαση (λόγω της μεγέθυνσης της κάμερας). Μικρότερη απώλεια αίματος και πιθανότητα μετάγγισης, μικρότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές και επιβάρυνση του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού της ασθενούς – μεγαλύτερη χειρουργική δεξιοτεχνία, εκπαίδευση και απαιτήσεις για τον χειρουργό.

Η λαπαροσκοπική-υστεροσκοπική χειρουργική λοιπόν, έχει πολλά πλεονεκτήματα για την ασθενή αλλά απαιτεί έναν πολύ καλά εκπαιδευμένο κι έμπειρο χειρουργό.

Λαπαροσκοπική ή υστεροσκοπική χειρουργική;

Η υστεροσκόπηση είναι μια ειδική διαγνωστική και θεραπευτική τεχνική που διαρκεί συνήθως λίγα λεπτά, γίνεται στο τέλος του κύκλου (συνήθως μετά από επανειλημμένες αποβολές) και διερευνά το θέμα της υπογονιμότητας. Εντοπίζοντας και αφαιρώντας συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, πολύποδες, συμφύσεις, υποβλεννογόνια ινομυώματα (που βρίσκονται εντός της ενδομητρικής κοιλότητας), φλεγμονές, ουλές ή υπερπλασία του ενδομητρίου αλλά και κακοήθειες νεοπλασίες στη μήτρα. Γίνεται με ελαφρά αναισθησία (μέθη) και η ασθενής παραμένει απλώς λίγες ώρες στο νοσοκομείο.

Και δύο μήνες μετά την υστεροσκόπηση η γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει προσπάθειες τεκνοποίησης!

Πώς γίνεται, χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν από τη λαπαροσκοπική επέμβαση;

Η λαπαροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική πρακτική που γίνεται με τη βοήθεια του λαπαροσκόπιου. Όπου, εξαρτάται βέβαια κι από το χειρουργείο, αλλά συνήθως γίνεται μία τομή κάτω από τον αφαλό και δύο τρεις μεγέθους 5-10 χιλιοστών στην ηβική σύμφυση. Μετά την εγχείρηση ακολουθεί πλαστική και οι ουλές σε ένα εξάμηνο φεύγουν. 

Η λαπαροσκόπηση διερευνά και θεραπεύει την υπογονιμότητα. 

Επιπλέον, σε περιπτώσεις  πυελικού άλγους μπορεί να ανιχνεύσει και να θεραπεύσει αιμορραγικές κύστεις της ωοθήκης, στην εξωμήτριο κύηση να αφαιρέσει το κύημα. Καυτηριάζει βλάβες της ενδομητρίωσης, βοηθάει στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και στην αφαίρεση ινομυωμάτων στη μήτρα (που προκαλούν κυρίως: Μητρορραγίες, έντονη απώλεια αίματος στην περίοδο, αναιμία, Κοιλιακό άλγος, Υπογονιμότητα, καθ’ έξιν αποβολές). Συμφύσεων στη σάλπιγγα και τις ωοθήκες. Και κύστεων επίσης στις ωοθήκες (Κυσταδένωμα, Ενδομητριωσική κύστη, Δερμοειδής κύστη, Ίνωμα). 

Τέλος, υπάρχει και η λαπαροσκοπική υστερεκτομή (είτε πρόκειται για απολίνωση των μητριαίων αγγείων, η για αφαίρεση της μήτρας χωρίς τον τράχηλο, είτε για ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή).

Η λαπαροσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία. Συνιστάται συνήθως πριν από την επέμβαση, την προηγούμενη δηλαδή μέρα, η ασθενής να τρώει φιδέ ή άλλη σούπα και να μην πίνει ούτε να τρώει τίποτα 8-10 ώρες πριν από το χειρουργείο. Συνήθως, μετά την επέμβαση μένει μια νύχτα, το πολύ δύο στο νοσοκομείο. Μετά, ίσως υπάρχει κάποια ενόχληση, κυρίως από τη γενική αναισθησία.

Όποια κι αν είναι πάντως η ένδειξη, η λαπαροσκόπηση προτιμάται πάντα από το ανοιχτό χειρουργείο, φτάνει να υπάρχει έμπειρος και καταρτισμένος γιατρός. Ο καθηγητής Πέτρος Νικολαΐδης εξειδικεύτηκε ως έμμισθος πρώτος εσωτερικός βοηθός (Senior House Officer)στα δύο πλέον επώνυμα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αγγλίας, το Hammersmith και το Queen Charlotte’s σε λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις και απέκτησε εμπειρία στη διάγνωση και τη χειρουργική θεραπεία έκτακτων γυναικολογικών επειγόντων περιστατικών, πλάι σε διεθνώς κορυφαίους χειρουργούς.