Η Ιατρική Εμβρύου είναι η παρακολούθηση από την αρχή της κύησης της σωστής ανάπτυξης του εμβρύου και της καλής κατάστασης της μέλλουσας μητέρας. H πρόληψη του πρόωρου τοκετού ή της προεκλαμψίας και ο έλεγχος της κύησης υψηλού κινδύνου.Ο εντοπισμός με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια γενετικών ανωμαλιών ή παθολογικών προβλημάτων του εμβρύου.

Η αποκατάστασή τους, όταν αυτό είναι εφικτό, μέσω επεμβατικών θεραπειών: μεταγγίσεις αίματος στον ομφάλιο λώρο ή χειρουργικές επεμβάσεις με ενδοσκόπιο στη μήτρα… Και η έγκυρη και ενσυναίσθητη ενημέρωση των γονιών για την κατάσταση του μωρού τους και την φροντίδα του τόσο πριν, όσο και μετά τη γέννησή του. 

Ιατρική Εμβρύου ή Εμβρυϊκή Ιατρική

Η μεγαλύτερη ίσως κατάκτηση στον τομέα της γενετικής ξεκίνησε εκεί, αρχές της δεκαετίας του ’90. Μέχρι τότε, ο προγεννητικός έλεγχος γινόταν με ακτινογραφικές μεθόδους και τους γνωστούς κινδύνους της ακτινοβολίας σε σχετικά προχωρημένη ηλικία κύησης. Η ανάπτυξη της υπερηχογραφίας, τις τελευταίες δεκαετίες έδωσε ουσιαστικά τη δυνατότητα στους γιατρούς να «δουν» το έμβρυο σε όλη τη διάρκεια της κύησης, να μάθουν πράγματα γι’ αυτό, να σκαρφιστούν νέες σωτήριες εξετάσεις, όπως η αυχενική διαφάνεια, να φτάσουν να κάνουν επεμβάσεις με λέιζερ μέσα στη μήτρα για να το σώσουν… Με δύο λόγια, η ανάπτυξη της υπερηχογραφίας και η ταυτόχρονη εξέλιξη της γενετικής, επέτρεψαν να γεννηθεί μια νέα επιστήμη που σώζει ζωές!

Υπάρχει περίπτωση επιπλοκής;

Συνήθως μια εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά και ο τοκετός είναι η σημαντικότερη στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου. Αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου μπορεί να συμβούν επιπλοκές, επιχειρεί ν’ αποκλείσει η Ιατρική Εμβρύου: Υπολειπόμενη κύηση, πρόωρος τοκετός, χρωμοσωμικές και δομικές ανωμαλίες του εμβρύου, κύηση υψηλού κινδύνου, προεκλαμψία, σακχαρώδης διαβήτης κύησης, κυστική ίνωση, επιπλοκές προηγούμενης εγκυμοσύνης και τυχόν κληρονομικές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στους μελλοντικούς γονείς.

Φέρνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Ιατρική Εμβρύου! 

Ο Πέτρος Νικολαΐδης, Περιγενετιστής και Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας – Γενετικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έκανε την ειδικότητα του στη Μαιευτική – Γυναικολογία με εξειδίκευση στην Παθολογία Κυήσεως και την Κύηση Υψηλού Κινδύνου στο καλύτερο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Imperial College. 

Από το πανεπιστήμιο αυτό πήρε Master in Fetal Medicine (Ιατρική Εμβρύου) –μιας καινούργια τότε ειδικότητα, την οποία και έφερε στην Ελλάδα–, και PhD στη Γενετική Εμβρύου. 

  • Επιστρέφοντας ο Πέτρος Νικολαΐδης ίδρυσε το 1990 στην Αθήνα, την πρώτη «Μονάδα Ιατρικής Εμβρύου» στο Μαιευτήριο «Μητέρα»,  η οποία έγινε κέντρο αναφοράς στη χώρα μας, και όπου διετέλεσε διευθυντής επί πολλά χρόνια.
  • Εκεί, εφάρμοσε για πρώτη φορά όλα τα διαγνωστικά πρωτόκολλα της νέας επιστήμης, καθιστώντας το συγκεκριμένο τμήμα Πανελλήνιο κέντρο αναφοράς εμβρυϊκής υπερηχογραφίας.
  • Εισήγαγε πρώτος όλες τις νέες προγεννητικές εμβρυϊκές εξετάσεις.
  • Και έκανε πράξη την καινούρια επιστήμη της «Ιατρικής Εμβρύου» στην Ελλάδα.

Εμβρυοιατρική – Γενετική: Πρότυπο Κέντρο Ιατρικής Εμβρύου

Το 2004, ίδρυσε την «Εμβρυοϊατρική Γενετική» στο Μαρούσι, ένα Πρότυπο Κέντρο Προγεννητικού Ελέγχου & Ιατρικής Εμβρύου που σύντομα επεκτάθηκε σ’ ένα ολοένα αναπτυσσόμενο δίκτυο εμβρυϊκών και γυναικολογικών ελέγχων σε αρκετές πόλεις. Αρχικά στη βόρεια Ελλάδα: Τρίκαλα, Βόλος, Ιωάννινα, Καστοριά, Αράχωβα και αργότερα, στην Πελοπόννησο: Πάτρα, Καλαμάτα, Σπάρτη, Κόρινθο, ενώ παράλληλα, συνεργάζεται πλέον με Κρατικές Μαιευτικές Κλινικές και στέλνει φοιτητές του για πρακτική στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Σήμερα η ΕΜΒΡΥΟΪΑΤΡΙΚΗ είναι εξοπλισμένη με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό τρισδιάστατων έγχρωμων υπερηχογραφικών μηχανημάτων, τον υπερηχοτομογράφο Voluson S8™, και υποστηρίζεται από ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Γενετικής. 

Συνοπτική λίστα των εξετάσεων Ιατρικής Εμβρύου:

Προγεννητικές υπερηχογραφικά κατευθυνόμενες εμβρυϊκές διαγνωστικές επεμβάσεις: 

  • Βιοψία τροφοβλάστης
  • Αμνιοπαρακέντηση