Ο υπερηχογραφικός έλεγχος διαλογής ((Screening test) του 1ου τριμήνου ξεκινά από την 6η εβδομάδα της κύησης, με το Υπερηχογράφημα Αρχόμενης Κύησης. Είναι ο λεγόμενος έλεγχος ζωτικότητας, ο οποίος γίνεται για να διαπιστωθεί ότι υπάρχει κύηση και ότι εξελίσσεται φυσιολογικά η εγκυμοσύνη μέσα στη μήτρα (ενδομήτρια).

Να επιβεβαιώσει την παρουσία καρδιακού παλμού. Να καθορίσει τον αριθμό των εμβρύων. Και να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον χρόνο της σύλληψης ώστε να μπει ένα εξατομικευμένο πλάνο παρακολούθησης της μέλλουσας μητέρας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη  σωστή ανάπτυξη του εμβρύου μέχρι την πιθανή ημερομηνία του τοκετού. 

Πότε και πώς γίνεται η εξέταση;

Το Υπερηχογράφημα Αρχόμενης Κύησης γίνεται μεταξύ 6ης και 10ης βδομάδας. Είτε διακοιλιακά (από την κοιλιά) όποτε θα σας ζητηθεί να έχετε γεμάτη την κύστη, είτε συνήθως διακολπικά (μέσω του κόλπου) όπου επιτυγχάνεται σαφέστερη απεικόνιση της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου. Σε κάθε περίπτωση είναι ακίνδυνο για την έγκυο και το έμβρυο.

Τι πληροφορίες μας δίνει το Υπερηχογράφημα Αρχόμενης Κύησης;

  • Επιβεβαιώνει την ύπαρξη της κύησης και ανιχνεύει την παρουσία καρδιακού παλμού
  • Προσδιορίζει από το μέγεθος του σάκου ή του εμβρύου την ηλικία κύησης
  • Αποκλείει την πιθανότητα έκτοπης κύησης (εξωμήτρια) ή έκτοπης κύησης στην ουλή παλαιάς καισαρικής τομής που προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στη μητέρα
  • Προσδιορίζει από το μέγεθος του σάκου ή του εμβρύου την ηλικία κύησης
  • Προσδιορίζει τον αριθμό των εμβρύων
  • Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης ανιχνεύει εάν τα έμβρυα μοιράζονται κοινό πλακούντα
  • Επιπλέον εντοπίζει πιθανά προβλήματα άλλου τύπου, όπως ινομυώματα ή κύστεις ωοθηκών και αποκλείει συγγενείς ανωμαλίες, όπως η δίκερως μήτρα.

Ενδείξεις για να γίνει το Υπερηχογράφημα Αρχόμενης Κύησης

Ο Πέτρος Νικολαΐδης, Περιγενετιστής και Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας – Γενετικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έκανε την ειδικότητα του στη Μαιευτική – Γυναικολογία με εξειδίκευση στην Παθολογία Κυήσεως και την Κύηση Υψηλού Κινδύνου στο καλύτερο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Imperial College. 

Από το πανεπιστήμιο αυτό πήρε Master in Fetal Medicine (Ιατρική Εμβρύου) –μιας καινούργια τότε ειδικότητα, την οποία και έφερε στην Ελλάδα–, και PhD στη Γενετική Εμβρύου. 

  • Επιστρέφοντας ο Πέτρος Νικολαΐδης ίδρυσε το 1990 στην Αθήνα, την πρώτη «Μονάδα Ιατρικής Εμβρύου» στο Μαιευτήριο «Μητέρα»,  η οποία έγινε κέντρο αναφοράς στη χώρα μας, και όπου διετέλεσε διευθυντής επί πολλά χρόνια.
  • Εκεί, εφάρμοσε για πρώτη φορά όλα τα διαγνωστικά πρωτόκολλα της νέας επιστήμης, καθιστώντας το συγκεκριμένο τμήμα Πανελλήνιο κέντρο αναφοράς εμβρυϊκής υπερηχογραφίας.
  • Εισήγαγε πρώτος όλες τις νέες προγεννητικές εμβρυϊκές εξετάσεις.
  • Και έκανε πράξη την καινούρια επιστήμη της «Ιατρικής Εμβρύου» στην Ελλάδα.