Η εγκυμοσύνη αυτή η ξεχωριστή και φορτισμένη συγκινησιακά για το ζευγάρι περίοδος της ζωής τους κρύβει συχνά μεγάλες προσδοκίες, χαρές, αμφιβολίες και ερωτηματικά. Και ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου, (High Risk Pregnancy) οι απορίες μεγαλώνουν: Θα είναι γερό το παιδί μας; Χρειάζεται ένας ειδικός γενετιστής, ειδικός εμβρυομητρικής; Υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρω;

Παράγοντες κύησης υψηλού κινδύνου

Η αλήθεια είναι πως όντως υπάρχει. Γιατί η συχνότητα του φαινομένου εμφάνισης Κύησης Υψηλού Κινδύνου κυμαίνεται περίπου γύρω στο 14% των συνολικών κυήσεων, κι ευθύνεται για το 50% της νοσηρότητας και της θνητότητας της μητέρας και του εμβρύου. Τι είναι αυτό λοιπόν που πρέπει να ξέρουμε; Πρώτα απ’ όλα αν η μητέρα πληρεί κάποιους από τους παράγοντας κινδύνου:

Όπως, για παράδειγμα, την ηλικία της, αν είναι μικρότερη από 17 ή μεγαλύτερη από 37 ετών.

Το ύψος της, αν δεν υπερβαίνει το 1,40 cm.

Το βάρος της, αν είναι μικρότερο των 45 κιλών ή είναι υπέρβαρη.

Και το ατομικό ιστορικό της κάθε ασθενούς.

Το ιατρικό καταρχήν, για τυχόν καρδιοπάθεια, υπέρταση, διαβήτη. Ή ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας (δίκερος, ινομυώματα) αλλά και διαταραχές πηκτικότητας του αίματος, βλέπε θρομβοφιλία. 

Και το μαιευτικό ιστορικό (Ο γυναικολόγος πρέπει να γνωρίζει αν έχουν προηγηθεί πρόωροι τοκετοί ή αποβολές).

Αντιμετώπιση περιστατικών Κύησης Υψηλού Κινδύνου

Η έκφραση Κύηση Υψηλού Κινδύνου σημαίνει απλώς ότι κάποιες γυναίκες που συγκεντρώνουν μερικές από τις παραπάνω προϋποθέσεις χρειάζονται μεγαλύτερη ιατρική παρακολούθηση από ειδικό της Εμβρυομητρικής Ιατρικής και λεπτομερέστερο έλεγχο. Η Κύηση Υψηλού Κινδύνου δεν συνδέεται απαραίτητα με ένα κακό αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης. Το σημαντικό είναι να μη φοβάστε και να μην αγχώνεστε στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας κύησης. Από τη στιγμή που θα σας αναλάβει ένας ειδικός προγενετιστής, οι πιθανότητες να έχετε έναν ασφαλή, ήρεμο και χαρούμενο τοκετό είναι ίδιες με οποιασδήποτε άλλης εγκυμοσύνης. Και σε περίπτωση που έχετε ήδη ιατρικό ή μαιευτικό ιστορικό που παρουσιάζει κάποιους από τους παράγοντες Κύησης Υψηλού κινδύνου καλό είναι να τον συμβουλευτείτε ακόμα και πριν από τη σύλληψη, εφόσον σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

Στο ιατρείο μας, με εντατική παρακολούθηση και κάποιες επιπλέον υπερηχογραφικές εξετάσεις του πρώτου τριμήνου μαζί με τις εξετάσεις ρουτίνας (Κολπικό Υπερηχογράφημα, Αυχενική διαφάνεια, κ.α.), και τις επεμβατικές εξετάσεις, αν και εφόσον χρειαστεί, στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης (αμνιοπαρακέντηση και λήψη εμβρυακού αίματος), και προγενέστερη  γενετική ενημερώνουμε με ενσυναίσθηση και απόλυτη διαφάνεια το ζευγάρι ώστε να παίρνουμε κάθε φορά από κοινού τις ιατρικές αποφάσεις που θα διασφαλίσουν έναν αλησμόνητο τοκετό και ένα υγιέστατο μωρό.