Ο χρόνος «μετράει» για κάθε γυναίκα με μια ποικιλία αλλαγών στο σώμα της. Από την εφηβεία στον εμμηνορρυσιακό κύκλο και τη δυνατότητα να φέρει μια νέα ζωή στον κόσμο. Την περίοδο της θαυμαστής μεταμόρφωσης κατά τη διάρκεια της κύησης κι αμέσως μετά, μέχρι το σώμα να επανέλθει στο κανονικό του σχήμα και κατάσταση. Κι από την κλιμακτήριο ως την πρόωρη εμμηνόπαυση, το τέλος των γόνιμων χρόνων, και καμιά φορά και την πρώιμη εμμηνόπαυση, η γυναίκα καλείται να κατανοήσει τις αλλαγές και να προσαρμοστεί σ’ αυτές καθώς και σε άλλα γεγονότα της ζωής της που τις συνοδεύουν.
Ως καθηγητής Μαιευτικής-Γενετικής οφείλω να επισημάνω, αυτό που πρωτίστως διδάσκω και στους φοιτητές μου στο πανεπιστήμιο: η επιστημονική μας αρτιότητα ως γυναικολόγοι-μαιευτήρες προφανώς και δεν είναι επαρκής χωρίς την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση και την συμπερίληψη των ψυχολογικών παραμέτρων στη διάγνωση ενός γυναικολογικού προβλήματος και τον σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου. Η προσέγγισή μας πρέπει πρωτίστως να είναι εξατομικευμένη, ιατρικά και ψυχολογικά ελεγμένη και, κυρίως, ανθρώπινη.

Στην κλιμακτήριο περίοδο (περιεμμηνόπαυση) γίνεται η μετάβαση στην εμμηνόπαυση και μειώνεται η παραγωγή ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης. Οι ωοθήκες καθίστανται ανενεργές και η γυναίκα δεν συλλαμβάνει πλέον. Αυτή η περίοδος μπορεί να κρατήσει χρόνια και οι γυναίκες βλέπουν αλλαγές στην έμμηνο ρύση μέχρι να σταματήσει εντελώς. Τότε ξεκινάει η εμμηνόπαυση. Μπορεί όμως να ξεκινήσει και πολύ πιο πριν, ακόμη και δέκα χρόνια, οπότε μιλάμε για πρώιμη εμμηνόπαυση.

Πρώιμη εμμηνόπαυση

Όταν μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση πριν από τα σαράντα της χρόνια θεωρούμε ότι έχει πρόωρη εμμηνόπαυση, ωοθηκική δηλαδή ανεπάρκεια. Υπάρχει η πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια (λόγω απουσίας μήτρας ή ωοθηκών, χρωμοσωμικών ανωμαλιών, αυτοάνοσων και διαταραχών ορμονών) και η δευτεροπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια (η πρώιμη εμμηνόπαυση).

Αίτια της πρώιμης εμμηνόπαυσης

 • Χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν αφαίρεση ωοθήκης ή μήτρας (υστεροκτομή)
 • Χημειοθεραπείες, ιδιαίτερα στην κοιλιά 
 • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες κι αυτοάνοσα
 • Οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης.

Διάγνωση πρώιμης εμμηνόπαυσης

 • Γυναικολογική εξέταση και διακολπικό υπερηχογράφημα για τον έλεγχο λειτουργίας των ωοθηκών
 • Μέτρηση ορμονών (FSH & AMH)
 • Έλεγχος θυροειδούς και μέτρηση προλακτίνης
 • Εξετάσεις για αυτοάνοσα κι έλεγχος καρυότυπου

Συνέπειες πρώιμης εμμηνόπαυσης

 • Αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων
 • Μειώνεται η γονιμότητα και η γυναίκα μόνο με δωρεά ωαρίων μπορεί να συλλάβει.

Θεραπεία πρώιμης εμμηνόπαυσης

Τουλάχιστον μέχρι τα 50-51 έτη όπου εμφανίζεται φυσιολογικά πλέον η εμμηνόπαυση συνιστάται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Εμμηνόπαυση – Πότε εμφανίζεται;

Η εμπειρία κάθε γυναίκας στην εμμηνόπαυση είναι μοναδική και οι παρενέργειες αυτής της ορμονικής αλλαγής εκδηλώνονται με άπειρες παραλλαγές. Στην Εμβρυοιατρική-Γενετική κατανοούμε τις ιατρικές και συναισθηματικές επιπτώσεις και βοηθάμε τις ασθενείς μας να τις διαχειριστούν. Το εύρος των επιλογών που έχουμε στη διάθεσή σας, συμπεριλαμβανομένης της επαναστατικής θεραπείας THERMIva® ξαναδίνει στη γυναίκες τη χαμένη αυτοπεποίθηση και τον έλεγχο της ζωής τους. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης υπολογίζεται γύρω στα 51 έτη. Εκείνη την εποχή φτάνει το τέλος της γονιμότητας. Η εμμηνόπαυση ξεκινά μετά από ένα χρόνο χωρίς έμμηνο κύκλο.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

 • Η μεταβατική περίοδο περιεμμηνόπαυσης  περιλαμβάνει ακανόνιστες περιόδους

Η πρόωρη και η (εγκατεστημένη) εμμηνόπαυση τα εξής κυρίως συμπτώματα:

 • Κολπική ξηρότητα 
 • Εξάψεις
 • Ρίγη
 • Νυχτερινές εφιδρώσεις
 • Προβλήματα ύπνου
 • Χαμηλή σεξουαλική ορμή
 • Αλλαγές διάθεσης
 • Αύξηση βάρους

Θεραπεία εμμηνόπαυσης

 • Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης 

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αντιμετωπίζει συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, κολπική δυσφορία, και μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας μειώνοντας τα κατάγματα των οστών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης: η συστηματική ορμονοθεραπεία και τα κολπικά προϊόντα χαμηλής δόσης.

Η συστηματική ορμονοθεραπεία μπορεί να έχει τη μορφή χαπιού, επιθέματος δέρματος, τζελ, κρέμας ή σπρέι. Περιέχει υψηλότερη δόση οιστρογόνων που απορροφάται σε όλο το σώμα. Τα κολπικά προϊόντα χαμηλής δόσης μπορούν να έχουν τη μορφή κρέμας, δισκίου ή δακτυλίου. Αυτά τα προϊόντα προσφέρουν χαμηλότερη ποσότητα οιστρογόνων, που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μόνο κολπικών ή ουροποιητικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. 

Οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης συχνά συνταγογραφούνται μαζί με προγεστερόνη για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των οιστρογόνων και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του ενδομητρίου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, θρόμβων αίματος και καρκίνου του μαστού. Το επίπεδο κινδύνου εξαρτάται από την ηλικία, τον τύπο θεραπείας και το ιστορικό της υγείας σας.

 • Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης κυκλοφορεί ένα χρήσιμο ενημερωτικό φυλλάδιο για την Ορμονική Θεραπεία.
 • Θεραπεία οστεοπόρωσης

Τα θεραπευτικά σχήματα που προκύπτουν από τον συνδυασμό της μέτρησης της οστικής πυκνότητας και των αιματολογικών παραμέτρων σκοπεύουν στη μείωση της πιθανότητα οστεοπορωτικών καταγμάτων.

 • Θεραπεία Μέθοδος THERMIva®

Η επαναστατική θεραπεία κολπικής αναζωογόνησης για να νιώθεις και να δείχνεις νεότερη είναι μια από τις νέες εξελίξεις στον χώρο της Γυναικολογίας που ήδη εφαρμόζεται με τεράστια επιτυχία σε 42 χώρες του πλανήτη.

Λέγεται THERMIva® είναι ανώδυνη, μη χειρουργική, διαρκεί μόλις 30 λεπτά και επαναλαμβάνεται 3 φορές ανά 30-40 μέρες.

Πρόκειται για μια ειδικά σχεδιασμένη για το γυναικείο κόλπο συσκευή που με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων διοχετεύει ζέστη στα χείλη, τον κόλπο και στο σημείο G οξύνει τις αισθήσεις, συσφίγγει το δέρμα, τονώνει τους ιστούς αναστρέφοντας τα σημάδια του χρόνου.

Βοηθάει τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση να αντιμετωπίσουν προβλήματα χαλαρότητας, ξηρότητας, ατροφίας του κόλπου, πόνου στη διάρκεια της επαφής ή τυχόν συμπτώματα πρόπτωσης κόλπου λόγω έλλειψης ορμονών.

Βάζει τέλος στην ακράτεια ούρων και ξαναδίνει στις γυναίκες τη χαμένη σεξουαλική επιθυμία και την εμπειρία του οργασμού, ενώ ταυτόχρονα έχει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα σε όλη τη γενετήσια περιοχή και τα έξω χείλη, αναστρέφοντας κυριολεκτικά τον χρόνο, τουλάχιστον κατά 3 δεκαετίες!