Ο τοκετός δεν είναι μια απρόβλεπτη διαδικασία. Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία χτίζεται σταδιακά και δίνει στην επίτοκο το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας, που τόσο έχει ανάγκη εκείνες τις ώρες. Είναι φροντίδα, μόνιμη έγνοια και βαθιά γνώση σε όλη τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και της λοχείας, και σε αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας η παρουσία της μαίας μας, Λαμπρινής Παλληκαρά. Η κατάλληλη προετοιμασία του περινέου στη διάρκεια του τοκετού και οι σωστοί ιατρικοί χειρισμοί από μέρους μου κατά την έξοδο του μωρού με  αποκλειστική μαιευτική παρακολούθηση που εξασφαλίζει το ήσυχο αυτό περιβάλλον που βοηθά τη γυναίκα να συγκεντρωθεί και να έχει ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία του τοκετού. Είναι κυρίως, αυτό το τελευταίο: Ηρεμία, διακριτικότητα, οικειότητα, η ιατρική φροντίδα που αξίζει σε κάθε γυναίκα και… Εμπιστοσύνη. Για να αισθανθεί πόσο δυνατή είναι και με μια ανάσα να σπρώξει για να πάρει επιτέλους στην αγκαλιά της αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα που βγήκε από μέσα της. Αυτό είναι ο τοκετός. Μια ιστορία ελπίδας και σεβασμού…

Πλήρης μαιευτική φροντίδα στην περιγεννητική περίοδο

Κι αυτός ο σεβασμός που αξίζει κάθε γυναίκα απαιτεί να της εξηγήσεις πώς λειτουργεί το σώμα της και πώς θα αντιδράσει τη στιγμή που επιθυμεί περισσότερο στη ζωή της και ταυτόχρονα φοβάται. Τι να περιμένει στο τέλος της εγκυμοσύνης της, πώς να καταλάβει πώς αρχίζει ο τοκετός. Πώς να προετοιμαστεί για το μαιευτήριο και, κυρίως, τι θα συμβεί εκεί…Φροντίζουμε γι’ αυτό, εκτός από τις ενδελεχείς υπερηχογραφικές εξετάσεις ή ιατρικές πράξεις που θα διασφαλίσουν τη δική της υγεία και του νεογνού, να της δημιουργήσουμε την ώρα του τοκετού, δίπλα στον άντρα της, τον γιατρό της και τη μαία της, τον ψυχικό χώρο και το ανθρώπινο περιθώριο να ξεφύγει από τις φωνές των άλλων γυναικών και τους έξω θορύβους για να φέρει στον κόσμο το παιδί της μέσα σ’ ένα ήρεμο, εξανθρωπισμένο περιβάλλον με τα φώτα χαμηλωμένα, συγκεντρωμένη σ’ αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή, σαν να βρίσκεται εκεί, όχι απλώς σ’ ένα νοσοκομείο αλλά μεταξύ φίλων και να έχει έναν ατραυματικό τοκετό, φυσιολογικό… σαν στο σπίτι της.

Αυτό απαιτεί μια ειδική προετοιμασία που είναι κομμάτι της δουλειάς μας και της ζωής μας. Και που εκτός του χειρουργείου και του ιατρείου, γίνεται στον χώρο όπου η μαία μας Λαμπρινή Παλληκαρά με την ομάδα της -τις μαίες Μυρτώ Πολυπόρτη και την Αναστασία Χαρίτου- έχουν στήσει έναν χώρο που προσφέρει πλήρη μαιευτική και συναισθηματική υποστήριξη των οικογενειών στην περιγεννητική περίοδο. Αυτός ο χώρος στον οποίο η κάθε οικογένεια μπορεί να απευθυνθεί για παρακολούθηση εγκυμοσύνης, ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας, ομάδες λοχείας, προετοιμασία του σώματος της εγκύου με γυμναστικές ασκήσεις και χαλάρωση, βρεφικό μασάζ, κατ’ οίκον επισκέψεις στη λοχεία και πολλές άλλες υπηρεσίες, προετοιμάζει τις επίτοκες για έναν εξανθρωπισμένο, ήρεμο τοκετό «σαν στο σπίτι», που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που ως σήμερα γνωρίζαμε σαν μια απλή διαδικασία τοκετού.

Στο Ευ οικογένεια ο κάθε ένας αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι, κι όλα μαζί φτιάχνουν ένα καινούριο πλαίσιο, αυτό της οικογένειας.