Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική: Αλήθειες και μύθοι

Η παγκόσμια τάση είναι επιστροφή στον φυσιολογικό τοκετό. Το παλιό βρετανικό «ρητό» που έλεγε «Μία φορά καισαρική τομή, για πάντα καισαρική.» έχει πλέον καταρριφθεί και ο φυσιολογικός τοκετός, εκτός του ότι δεν είναι επώδυνος με τη βοήθεια της επισκληριδίου, έχει πολλά πλεονεκτήματα για τη γυναίκα, το μωρό και τον μεταξύ τους δεσμό. Ο Καθηγητής Πέτρος Νικολαϊδης, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο φυσιολογικό τοκετό και στον τοκετό μετά από καισαρική μάς, αναφέρει ότι…

«Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών και η Ελληνίδα το είχε δεχθεί λόγω κακής πληροφόρησης. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Η εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού συμβάλλει και στην καλύτερη ψυχολογία της γυναίκας και αυτό αφορά και τις περιπτώσεις τοκετού μετά από καισαρική».

Μέχρι τώρα οι γιατροί δίσταζαν πολύ να ενθαρρύνουν τη λεγόμενη VBAC, δηλαδή την “Κολπική Γέννα μετά απο Καισαρική” (Vaginal Birth After Cesarean). Αυτό συνέβαινε κυρίως γιατί δεν υπήρχε η απαραίτητη γνώση και ο μαιευτήρας γυναικολόγος έπρεπε να προστατεύει τόσο τη γυναίκα όσο και το μωρό της.

Σήμερα όμως, ειδικά στις ιατρικά προηγμένες χώρες, προωθείται ο φυσιολογικός τοκετός ακόμη και μετά από παλαιότερη γέννα με καισαρική τομή. Οι ίδιες οι γυναίκες έχουν ενημερωθεί σωστά και ζητούν το φυσιολογικό τοκετό.

Σήμερα τα ιατρικά εγχειρίδια περιλαμβάνουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κίνδυνοι από μια επιλεκτική καισαρική που έχει αποφασιστεί με βάση τις ενδείξεις μιας προηγούμενης εγκυμοσύνης και καισαρικής, είναι μεγαλύτεροι από τους κινδύνους της VBAC. Με απλά λόγια λοιπόν, μια γυναίκα που επιθυμεί να γεννήσει φυσιολογικά δεν παίρνει κάποιο ουσιαστικό ρίσκο.

Στην πραγματικότητα μάλιστα, πολλοί γιατροί και κρατικά στελέχη στις Η.Π.Α. και τον Καναδά πιστεύουν ότι η ιατρική μέριμνα πρέπει να περιλαμβάνει την υποστήριξη της VBAC για όλες σχεδόν τις γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική τομή σε προηγούμενη γέννα.