Με τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού στα ύψη, οι γυναίκες που εγκυμονούν αλλά και κείνες που θηλάζουν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για να αποφύγουν τυχόν οιδήματα και πτώσεις της αρτηριακής πίεσης. Εξίσου προνοητικές πρέπει να είναι και οι νεαρές μητέρες με βρέφη και πολύ μικρά παιδιά που καταπονούνται ιδιαίτερα από τα συμπτώματα της ζέστης: απλή δυσφορία, κακό ύπνο, θερμοπληξία, αφυδάτωση κλπ.

Το καλοκαίρι ήρθε νωρίτερα και με ανεβασμένες για την εποχή θερμοκρασίες. Οπότε, τώρα που τα σχολεία έκλεισαν ας επωφεληθούμε όοο μπορούμε μόνο από τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου, κι ας μην αφήσουμε τη ζέστη να μας βάλει σε κίνδυνο…

Ζέστη & Εγκυμοσύνη

Τι συμβαίνει στο γυναικείο σώμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Για να διατηρηθεί δροσερό το σώμα μιας γυναίκας που εγκυμονεί πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο, να δουλέψει σκληρότερα, γιατί δεν δροσίζει μόνο τον εαυτό της αλλά και το μωρό της. Αυτό σημαίνει ότι μια έγκυος γυναίκα έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στη θερμοπληξία και την αφυδάτωση σε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι. Αλλά και το έμβρυο μπορεί να επηρεαστεί και οι επιπλοκές να είναι σοβαρές.

Η μακροχρόνια έκθεση σε θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα συγγενών ανωμαλιών στο νεογέννητο, πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης ή ακόμη και εμβρυϊκού θανάτου.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε μια έγκυο γυναίκα είναι περίπου 0,3 δέκατα. Παρόμοια αύξηση παρατηρείται όταν οι γυναίκες έχουν ωορρηξία και, στην περίπτωση αυτή, εμπλέκονται και ορμονικοί παράγοντες, όπως η παραγωγή προγεστερόνης. Από την άλλη πλευρά όμως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβαίνουν αλλαγές και στο κυκλοφορικό επίπεδο. Αυξάνεται ο όγκος του αίματος και η  αγγειοδιαστολή συμβάλλει στην αύξηση της αίσθησης θερμότητας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της λοχείας —χρόνος αποκατάστασης του αναπαραγωγικού συστήματος μετά τον τοκετό— υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης (θρόμβοι στις φλέβες), όταν δεν υπάρχει επαρκής ενυδάτωση. Ως εκ τούτου, η σύσταση είναι να είστε πολύ καλά ενυδατωμένες στη διάρκεια αλλά και μετά τον τοκετό, ειδικά τις ημέρες που κάνει ζέστη.

Επιπτώσεις της ζέστης  στην εγκυμοσύνη

  1.  Οίδημα (πρήξιμο λόγω συσσώρευσης υγρού), ιδιαίτερα στα κάτω άκρα, τα χέρια και το πρόσωπο. Για να το ανακουφίσετε, συνιστάται να αποφεύγετε να στέκεστε ακίνητες και να κρατάτε τα πόδια σας ψηλά όποτε είναι δυνατόν, σε ένα σκαμνί ή μια καρέκλα. Όταν ξαπλώνετε, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σας.
  2. Υπόταση ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται μια ελαφρά μείωση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά από το δεύτερο τρίμηνο, η οποία μπορεί να αυξηθεί όταν κάνει πολύ ζέστη. Για να το αποτρέψετε, καλό είναι να είστε καλά ενυδατωμένες, να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και να αποφεύγετε τα ζεστά μέρη ή την έκθεση στον ήλιο.
  3. Αφυδάτωση, η οποία κινδυνεύει περισσότερο να συμβεί όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται με γαστρεντερίτιδα.
  4. Ο κολικός νεφρού-ουρητήρα εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν έχει πολύ ζέστη. Ο πόνος γίνεται αισθητός στην περιοχή των νεφρών, χωρίς καμία πέτρα να εμποδίζει τον ουρητήρα. Οφείλονται σε μείωση της παραγωγής ούρων σε ζεστό καιρό. Για την πρόληψη τους, πρέπει να διατηρείται επαρκής ενυδάτωση με αύξηση της κατανάλωσης υγρών.
  5. Εάν δεν έχετε ουρήσει για περισσότερες από 24 ώρες ή εάν αντιμετωπίζετε συχνές κράμπες της μήτρας, επικοινωνήστε με το μαιευτήρα σας.
  6. Θερμοπληξία. Αν παρά το αίσθημα του καύσωνα και την υψηλή θερμοκρασία του σώματος, δεν ιδρώνετε και νιώθετε δύσπνοια, σύγχυση ή αναπνέετε γρήγορα χρειάζεστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Μέτρα κατά της ζέστης στην εγκυμοσύνη

  • Διατηρήστε επαρκή ενυδάτωση, κατά προτίμηση με νερό. Φροντίστε να έχετε παγωμένο νερό και παγάκια.
  • Αλλά και ισοτονικά ποτά και υγρά με ηλεκτρολύτες γιατί με τον ιδρώτα χάνουμε νάτριο και κάλιο, και είναι σημαντικό να τα αντικαταστήσουμε.
  • Αποφύγετε τα ροφήματα όπως ο καφές, η σόδα και κάποια τσάγια που μπορεί να σας αφυδατώσουν.
  • Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα γεύματα που προκαλούν βαριά πέψη.
  • Μείνετε σε δροσερά, σκιερά μέρη και αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσαίες ώρες της ημέρας (μεταξύ 12:00 και 16:30).
  • Φορέστε χαλαρά, βαμβακερά ρούχα για να παραμείνετε δροσερές.
  • Αποφύγετε την άσκηση όταν έχει πολλή ζέστη και εκμεταλλευτείτε τις πρώτες πρωινές ή βραδινές ώρες για να κάνετε την καθημερινή σας σωματική δραστηριότητα.
  • Κάνετε δροσερά μπάνια ή ντους όσο συχνά χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης στην πισίνα, τη θάλασσα ή το ποτάμι.
  • Αν νιώσετε αυξημένη εφίδρωση, δίψα, ζάλη, κόπωση ή κράμπες, ενυδατωθείτε και δροσίστε το λαιμό, τις μασχάλες και τους βουβώνες για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Αν βρίσκεστε κοντά στο νερό, βουτήξτε τα πόδια σας και κρατήστε τα εκεί μέχρι να δροσιστείτε.

Ζέστη & Θηλασμός

Αμέσως μετά τον τοκετό μπορεί να υπάρξει ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς και με την άνοδο του γάλακτος, κάτι που δεν είναι ανησυχητικό, εκτός εάν η θερμοκρασία σας είναι μεγαλύτερη από 37 ° C, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους πρέπει να εξασφαλίζουν επαρκή ενυδάτωση και ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την απώλεια σωματικών υγρών. Η συνιστώμενη πρόσληψη νερού, μπορεί να είναι μεταξύ δυόμισι λίτρα νερού ημερησίως, αν και είναι πάντα σημαντικό να ακούτε τα σήματα του σώματος. Συνιστάται επίσης η εισαγωγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό με φρούτα, όπως καρπούζι, ζωμούς ή κρύες σούπες. Για το θηλασμό συνιστώνται δροσερά μέρη προστατευμένα από τον ήλιο.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, το σώμα της γυναίκας αλλάζει και οι μεταβολικές της ανάγκες αυξάνονται. «Υπολογίζεται ότι χρειάζονται, κατά μέσο όρο, περίπου 300 περισσότερες θερμίδες την ημέρα από ό,τι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, η παραγωγή μητρικού γάλακτος, με την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, αυξάνει το αίσθημα της δίψας και την ανάγκη να πίνει υγρά η γυναίκα που θηλάζει το παιδί της, ειδικά όταν έχει μεγαλύτερη ζέστη.

Ζέστη: Καλοκαίρι με βρέφη & μικρά παιδιά

Τείνουμε να πιστεύουμε ότι στη θάλασσα ή στην πισίνα τα παιδιά είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα σωστό. Γιατί τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών και, κυρίως, τα μωρά κάτω του ενός, έχουν χαμηλότερο απόθεμα νερού κι ανώριμο αναπνευστικό ακόμα σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία τους αυξάνεται περισσότερο από τη δική μας κι είναι πολύ πιο ευαίσθητα στη θερμοπληξία, που δεν εξαρτάται μόνο από τη θερμοκρασία αλλά και την υγρασία του περιβάλλοντος.

Εάν το παιδί ανεβάσει πυρετό ή είναι χλωμό δώστε του να πιεί κρύο νερό, χαλαρώστε τα ρούχα του, βάλτε τους κομπρέσες κρύου νερού στο κεφάλι, το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος, κρατήστε το δροσερό και αποφύγετε οποιαδήποτε έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.acog.org/womens-health/search#q=pregnancy%20and%20heat&first=20
https://www.sydney.edu.au/news-opinion/news/2024/01/29/how-to-look-after-yourself-and-your-baby-in-extreme-heat.html
https://yaleclimateconnections.org/2022/07/extreme-heat-makes-pregnancy-more-dangerous/
https://www.hsph.harvard.edu/news/features/the-dangers-of-heat-during-pregnancy/
https://www.heart.org/en/news/2019/07/01/summer-heat-brings-special-health-risks-for-pregnant-women
https://www.healthline.com/health/pregnancy/hot-pregnant